Vyjádření papeže

28.10.2015 18:01

Pastýřský list Benedikta XVI. irským katolíkům

Papež adresoval pastýřský list všem katolíkům Irska, aby vyjádřil své zděšení nad sexuálním zneužíváním, kterého se na mladistvých dopustili církevní činitelé, a nad způsobem, jakým jim čelili irští biskupové a řeholní představení. Papež žádá, aby byl dopis čten pozorně a jako celek. Svatý otec hovoří o tom, že je v této době plné hořkosti celému irskému katolickému společenství nablízku v modlitbě a navrhuje cestu uzdravení, obnovy a odčinění.

Žádá všechny, aby si připomněli skálu, z níž byli vytesáni (srov. Iz 51,1), a zvláště přínos, který irští misionáři dali evropské civilizaci i při šíření křesťanství do všech světadílů. V posledních letech byla víra v Irsku postavena před mnohé výzvy, došlo k rychlým společenským změnám a odklonu od vazby na tradiční svátostné úkony a projevy zbožnosti. Právě to jsou souvislosti, v rámci kterých je třeba chápat způsob, kterým církev čelila problému sexuálního zneužívání dětí.

 

Podrobnější informace a plné znění ke stažení najdete na: https://tisk.cirkev.cz/dokumenty/pastyrsky-list-benedikta-xvi-irskym-katolikum/

 

List papeže Františka o ochraně nezletilých

Rodiny musí vědět, že církev dělá všechno pro to, aby jejich děti ochránila, a že mají plné právo utíkat se k ní v naprosté důvěře, protože je pro ně bezpečným domovem. Žádným jiným úvahám, ať už je pohání jakýkoli motiv, jako například touha vyhnout se skandálu, nesmí být přisouzena vyšší priorita, neboť pro ty, kdo zneužívají nezletilé, není v duchovní službě absolutně žádný prostor, píše papež František v dopise.

 

Plné znění dopisu najdete na: https://tisk.cirkev.cz/ze-zahranici/list-papeze-frantiska-o-ochrane-nezletilych/

 

 

 

Papež František ustavil komisi pro ochranu nezletilých

Papež František ustavil komisi pro ochranu nezletilých, jejíž vznik Vatikán předeslal počátkem prosince 2013. Členy komise se stali čtyři ženy a čtyři muži vysoké úrovně odbornosti v problematice ochrany mladistvých, ke které přistupují z hlediska psycholgie, psychiatrie, práva, společenských věd nebo morální teologie.  

 

Celý článek: https://Papež František ustavil komisi pro ochranu nezletilých 24. 3. 2014, 13:25 Papež František ustavil komisi pro ochranu nezletilých, jejíž vznik Vatikán předeslal počátkem prosince 2013. Členy komise se stali čtyři ženy a čtyři muži vysoké úrovně odbornosti v problematice ochrany mladistvých, ke které přistupují z hlediska psycholgie, psychiatrie, práva, společenských věd nebo morální teologie.

 

Anketa

Jste spokojeni s těmito webovými stránkami?

Celkový počet hlasů: 129

Kontakt

www.nasilivcirkvi.cz trn7v8oku@volny.cz