P. Zollner SJ: Film volá po akci, která byla zahájena ihned s vypuknutím skandálů

17.03.2016 19:16

Vatikán/Hollywood. „Papeži Františku, přišel čas chránit děti a obnovit víru,“ prohlásil Michael Sugar, producent filmu „Spothlight“ (foto), když přebíral Oskara za nejlepší film roku. Snímek věnovaný novinářům z Boston Globe, kteří před 14 lety objevili ututlávané zneužívání nezletilých v církevních kruzích, doporučuje ke shlédnutí i vatikánská komise, jejímž posláním je zamezit, aby se podobné jevy opakovaly. Výzva producenta i poselství filmu volá po akci, která byla v církvi zahájena ihned s objevením těchto skandálů, říká P. Hans Zollner SJ z Papežské komise pro ochranu nezletilých:

„Od konce 90. let kardinál Ratzinger, tehdejší prefekt Kongregace pro nauku víry, dobře věděl, že není možné tolerovat tyto případy ani jejich případné zakrývaní ze strany biskupů. A právě Joseph Ratzinger - později též jako papež Benedikt - podnikl velké kroky, aby se církev stala transparentní a otevřeně bojovala proti těmto případům zneužívání.. Papež František pak pokračoval v linii papeže Benedikta a ustanovil Papežskou komisi pro ochranu nezletilých.“

Lze tedy říci, že od chvíle, kdy vyšly najevo události, které vypráví tento film, Svatý stolec i místní církve udělaly v oblasti ochrany nezletilých velké kroky vpřed?

„Ano. Pokud jde o Svatý stolec, je to naprosto zřejmé: máme nové normy, přísnější zákony, jsou tady oběžníky Kongregace pro nauku víry, které požadují od všech biskupských konferencí vypracování směrnic o tom, jak se chovat k obětem, co dělat s pachateli a jak pracovat na prevenci proti zneužívání. Ze strany Svatého stolce a některých místních církví bylo tedy učiněno mnoho. Tento film a slova vyřčená při udělování ceny jsou jistě další pobídkou v této naší práci“ – říká P. Hans Zollner SJ z Papežské komise pro ochranu nezletilých, který je zároveň předsedou Centra pro ochranu nezletilých na Papežské gregoriánské univerzitě. 

Zdroj: radiovaticana.cz/clanek.php4?id=23328

Anketa

Jste spokojeni s těmito webovými stránkami?

Celkový počet hlasů: 129

Kontakt

www.nasilivcirkvi.cz trn7v8oku@volny.cz