Syndrom "pokličky a koberce" aneb kterak se oběť stane příčinou "problému"

28.10.2015 18:42

Domnívám se, že není třeba sáhodlouhého vysvětlování nadpsisu příspěvku. Syndrom "pokličky a koebrce" je můj pracovní název pro častou reakci církve (myšleno církevních představených) ve chvíli, kdy nějaká oběť sexuálního násilí ze strany duchovního sebere všechnu svou odvahu a jde problém nahlásit biskupovi, popř. se to "nahoru" donese zprostředkovaně. V ten okamžik církev začne jakoby prověřovat oznámení, což v praxi většinou znamená, že z oběti udělá psychicky narušenou či jinak nevěrohodnou osobu, v lepším případě duchovního přeloží jinam (mimochodem - tím se zadělá na další průšvih). Tím bývá celá záležitost "zametena pod koberec", nebo chcete-li "ukryta pod pokličku". Čas od času se stane, že některá oběť sebere odvahu a místo na biskupství jde rovnou podat trestní ozámení na policii, čímž si pravda ušetří zádrhely, které by nastaly, kdyby šla s oznámením na biskupství, nicméně se tím vrhá, aniž cokoli tuší, do dlouhotrvajícího vyšetřování a nekonečně se vlekoucího soudního procesu. K tomu medializace, vyloučení ze středu společenství farnosti, stud před veřejností atd. A reakce církve? Posteskne si veřejně, že se celou záležitost dověděla pouze zprostředkovaně přes média (nevím, kde vznikl "blud", že policie nebo státní zástupce informuje před ukončením vyšetřování a podáním obžaloby zaměstnavatele trestně stíhané osoby o podrobnostech vyšetřování...) Nejdříve tedy nářek typu "my jsme o ničem nevěděli, neměli jsme doposud žádné indicie, kněz se jevil jako bezproblémový..." a velmi záhy "hon na oběť", která je vlastně příčinou všeho, protože kdyby jí nebylo, nikdy by žádná "potíž" nenastala. Ona je přece příčinou mediálního skandálu, ona udělala ostudu církvi před veřejností, proč ona nešla nejdříve za námi a vůbec - stejně je psychicky narušena a kdoví, jaký život vedla, no, v žádném případě nesmí vykonávat jakoukoli aktivitu ve farnosti (pokud jde o dítě - nesmí chodit na hodiny náboženství, do společenství mládeže), do kostela snad chodit může...

Vkládám sem článek o zneužívané dívce, který dokonale vystihuje situaci ve chvíli, kdy vyjde problém najevo. Převzato: https://www.topky.sk  Kromě článku níže Vám doporučuji shlédnout dokumentární film o knězi, který zneužil na sto dětí (příspěvek v rubrice Postoj církve k obětem aneb jak to chodí v praxi).

Nevidzančania sú na strane farára, ktorý sexuálne zneužíval školáčku: Môže za to matka a dcéra!

NEVIDZANY - Prípad kňaza Pavla Kobidu (49) z Nevidzian, ktorého v pondelok odsúdili za sexuálne zneužívanie 11-ročnej školáčky, má pokračovanie. Za rímsko-katolíckym farárom stoja veriaci z obce, na veľké prekvapenie časť obyvateľov odsúdila matku a dievčatko, rodina je zo situácie zničená.

"Bol som s ním kamarát a nič také som nezistil," hovorí obyvateľ obce pre TV Joj. Farára uznal v pondelok súd vinným, no ľudia z obce tomu nechcú veriť. Práve naopak, myslia si, že za všetko môže dievčina. "Keby to just tak bývalo, že ju pohladkal alebo čo a keď ju aj pobozkal, však tým ju nezjedol, keď ju aj pobozkal," hovorí Nevidzančanka.

Rodina školáčky je z celej situácie otrasená a zdrvená. "Ľudia začali po nej vykrikovať v autobuse, na zastávke, po dedine, proste úplne nás vylúčili zo spoločnosti," opísala nešťastná mama a dodala: "Dieťa je zlomené z toho a rodina tiež. Nikto o tom nič nevie a takto nám ubližujú." Proti rodine sú väčšinou starší obyvatelia obce, tí mladší stoja na ich strane.

Trojročná podmienka a liečenie

V pondelok uznal kňaza Pavla súd za vinného v prípade sexuálneho zneužívania školáčky. Udelil mu trojročnú podmienku, zákaz činnosti a nariadil liečbu u sexuológa. Rozsudok ešte nie je právoplatný.

Ako informuje televízia, po prevalení kauzy poslal nitriansky biskup Viliam Judák kňaza na neplatené voľno. "Pán biskup hneď ako sa dozvedal o kauze, sa snažil stretnúť s dievčaťom a jeho rodinou. Zatiaľ k tomuto nedošlo, ale táto iniciatíva platí aj naďalej,"povedal hovorca biskupského úradu Miroslav Lyko.

Farár Pavol posielal dievčatku zamilované správy, obchytkával ho, bozkával a volal na spoločnú dovolenku. Od začiatku svoju vinu popiera, tvrdí, že dievča len ľutoval, lebo nemá otcovskú lásku. Matka však našla dcérin denník, kde bolo dopodrobna opísané, kedy bola jej dcéra na omšiach a čo s ňou kňaz robil. Keď to zistila, kontaktovala políciu. 

 

Další konkrétní příklad "praxe" církve, tentokrát snaha PhDr. Jeronýma Klimeše Ph.D. dostat od představitelů církve odpovědi na vcelku jednoduché otázky.  Je to ukázka konverzace šest roků stará, ale bohužel na stále aktuální téma.

Přeji příjemné počtení.

Mají biskupové metodiku, 
jak postupovat při sexuálních deliktech kněží?

PhDr. Mgr. Jeroným Klimeš, Ph.D. 2009

Při této komunikaci jsem čekal, že dostanu od biskupa či jeho sekretáře odpověď ve stylu:

Na popisované akci jsem nebyl, ale šlo o to, že dotyčnému knězi vypršel uložený církevní trest, a tedy nebyl důvod, proč by se neměl vrátit zpět do služby. Nevím přesně, co se tam říkalo, ale samozřejmě církevní soud jej uznal vinným, pouze skončil církevní trest.

Co se týká geografické terapie. Řešíme to tak, že dotyčného kněze opravdu přemístíme do jiné farnosti, ale máme dilema, jestli předem oznamovat veřejně a všem, že dotyčný měl církevní delikt sexuálního charakteru. Každopádně všechny výroky církevního soudu jsou veřejně přístupné na adrese www.akpha.cz/soud. Z tohoto důvodu považujeme za dostatečné, když upozorníme jen vybrané aktivní farníky, u kterých máme důvěru, že této informace nezneužijí, aby byli ve střehu pro případ relapsu. Jinak s dotyčným knězem postupujeme jako v případě jakékoli jiné těžké nemoci. Na začátku je intenzivní terapie, po které následuje ambulantní sledování, tj. kontakt s terapeutem jednou za měsíc, za pět let stačí kontrola jednou za tři měsíce. Víc asi pro to udělat nemůžeme. Pokud máte nějaké odbornější dotazy týkající se vlastní léčeby, obraťte se důvěrou přímo na Diecézní středisko pro rodinu a sexualitu, které vede Dr. Tenčionen.

Opravdu nechapu, proč takto jednoduše nemohou biskupové s námi laiky komunikovat. Pokud tedy máte časochuť, přečtěte si tuto patovou komunikaci s biskupy, ale předem upozorňuji, že je to o ničem.

Můj dotaz na biskupy

Vazeni otcove biskupove,

prisel mi email, o kterem nevim, co si mam myslet. Cituji ho doslova a omlouvam se proto za jeho hovorovy raz:

Vazeny pane doktore,
pred nekolika lety probehla v nasi diecezi afera, tykajici se kneze, shodou okolnosti pochazejiciho z nasi farnosti. Slo o jakesi nevhodne osahavani nezletile. Dotycny knez to priznal, byl odsouzen obcanskym soudem a biskupem byl suspendovan. Nekolik nasich farniku se s tim ale nechtelo smirit,neverili, ze to skutecne udelal, domnivali se, ze byl k priznani donucen.
Psali nejake petice, dopisy biskupovi, no byla z toho afera, biskup nastvany na celou farnost vcetne naseho farare, farar nastvany na tu skupinu farniku, ze si dovolili zpochybnit rozhodnuti biskupa...
Dneska rano na msi cumim jako puk. Dotycny suspendovany knez stoji spolu s nasim fararem a jeste dvema dalsimi farari ustrojeny u oltare. Nas farar precetl dopis od biskupa, kde pise, ze suspendaci rusi, protoze cirkevni soud prohlasil dotycneho za nevinneho. Duka zaroven zadal, aby se tento knez verejne omluvil jemu (biskupovi) i nam farnikum, ze se k nemu (k biskupovi) spatne choval a zapricinil neprijemnosti a ze pak dava svoleni, aby u nas slouzil msi, ze je to na svatek obraceni sv.Pavla atd. Nacez  dotycny se ujal slova a rekl, ze je podle soudu nevinny, proto se jeho suspendace rusi a on bude pusobit nekde na Olomoucku. Zaroven ze se omlouva Dukovi, ze se k nemu spatne choval a nam, ze pridelal neprijemnosti.
Pripada Vam to normalni..??


Tolik tedy citat. Abych rekl pravdu, sdilim s autorem emailu podiveni, lec nevim, do jake miry je to presny popis toho, co se udalo. Uvital bych nejake oficialni vyjadreni, stanovisko k tomuto pripadu.

Ve sve diplomove praci jsem okrajove psal o celibatnich selhanich (https://www.klimes.us/mojeprace/diplomka.zip, str. 49 - 58). Pokud jde o predmetny pripad, rad bych z pozic psychologie upozornil, ze tato tzv. geograficka terapie je neucinna, ba primo skodliva. Napriklad Laaser pise: "Je pokuseni zvladnout tyto situace uvnitr cirkve tak, aby se 'nevrhlo spatne svetlo' na duchovni. Je to casto podobne matce, ktera zaryte veri, ze je sama schopna vyresit incest, ktery se vyvinul okolo ni.. Rady casto trvaji na intervenci, ktera se rovna 'zastreleni zraneneho' [Tzn. pokud dojde k odhaleni na verejnosti, tak clena vylouci z radu a ponechaji vlastnimu osudu. (pozn. jk)]. Jine cirkve reaguji tzv. geografickou terapii (geographic cure) tise presunou kneze do nove farnosti bez upozorneni novych farniku na stary problem." Proc je geograficka terapie neucinna? Protoze kazdy clovek totiz ma nejaky ulevny manevr, jak se dostat ze spatne nalady do neutralni. Jestlize u dotycneho kneze jsou timto ulevnym manevrem sexualni ci dokonce pedofilni fantazie, prelozenim do jine farnosti mu tento ulevny manevr samozrejme nezmizi, ale jen se zesili kvuli popirane vine. Je nutno resit primarni frustraci, ktera spousti tento zacarovany kruh, tedy treba samotu, nedostatek telesneho kontaktu, navaly uzkosti, pocity viny ap.

Jinak pokud nekdo z cirkve pochybi verejne, Mam za to, ze by melo nasledovat verejne ulozene pokani. To by myslim odpovidalo katolickemu mysleni. Ne popirat vinu, ne anulovat svetske soudy cirkevnimi. Povazoval bych za zdarile reseni, kdyby prislusny otec biskup prijel do farnosti a rekl vericim: "Ano, nas bratr pochybil. Nebudeme na neho hazet kamenem, ale musim mu ulozit pokani a par let proste nemuze pusobit jako knez, aby si ujasnil sve priority a trochu se usebral. Myslite, ze budou dva roky stacit?" Verici neco reknou, nejak se to rozebere. Ale po dvou letech je to uzavrena zalezitost. Jasna a transparentni od sameho zacatku. Eventualne dotycny projde terapii, kde si ujasni, zda je vubec schopny treba vzhledem ke sve pripadne sexualni zavislosti pokracovat v kariere celibatniho kneze. Je vubec schopen do budoucna ustat bez erotickych fantazii treba samotu veceru na fare? Osobne bych za to nedal ruku do ohne...Vim, ze mym ukolem neni vykovat pastyrskou sluzbu pro celou diecezi a ze prislusny otec biskup zvolil postup, ktery povazoval za nejvhodnejsi. Ovsem je tady kriticky email a nejedna se o ojedinely hlas.

S politovanim konstatuji, ze verici v dane oblasti jsou naramne udiveni a tazi se, zda je takove reseni na miste. Mam-li jim odpovede podle sveho presvedceni, musim rici, ze ne. Navic, jakmile se to dovedi neverici, pak si opravnene vytvori domnenku, ze v nasi cirkvi se takto museji resit desitky podobnych skandalu. Co jim na to muzeme rici? Ze vyznavame Jezise? Ze my takovi nejsme? Tady jsem skutecne na rozpacich. Osobne si myslim, ze jsou opravdu lepsi zpusoby, jak je presvedcit o opaku, nez tento popisovany pripad - popreni viny, utulani a geograficka terapie.

Povazujte proto prosim me poznamky, kterymi Vam chci pomoci, za prispevek k zamysleni nad pripadem, ktery patrne neni ojedinely. (Vsichni dobre vime, kolik zle krve a starosti cirkvi zpusobily srovnatelne pripady v USA).

Zminil jsem se o odezve pisateli uvedeneho emailu. I ja bych uvital nejake informace, napriklad zda ten knez prosel nejakou jinou nez geografickou terapii. Zda v nove farnosti byli upozorneni verici na pravdepodobnost relapsu ap. Zda mate nejakou presnejsi diagnosu, jaka frustrace a okolnosti spousti jeho sexualni fantazie ap.

S uctou a diky za pripadnou odpoved

jk

1. odpověď z biskupství

Vážený pane doktore,

odpovídám na Váš dopis z pověření pana biskupa Duky, který se s jeho obsahem seznámil a sděluje k němu následující (v podstatě je to aktuální popis situace): Kněz, o kterém je ve Vašem dopise řeč, byl suspendován (i civilně odsouzen) za mravnostní delikt. Nyní po uplynutí několika let bylo z pozice církevní autority rozhodnuto o sejmutí církevního trestu suspenze, což ovšem není prohlášením neviny. Dále bylo rozhodnuto, že kněz bude působit mimo svou původní diecézi a dostane tím příležitost nově a řádně naplňovat své kněžské životní poslání. Bohoslužba, která je v dopise zmíněna, proběhla řádně za podmínek stanovených diecézním biskupem. Tolik komentář k Vašemu e-mailu. Zároveň si Vás jménem pana biskupa dovoluji ubezpečit, že cíl rozhodnutí o sejmutí suspenze, kterým je uvedení dotyčného kněze do normálních kolejí, má větší váhu než Vaše určité odborné znepokojení a nezaznamenáváme pouze negativní reakce na tento církevně-právní krok.

S přátelským pozdravem

Vojtěch Macek, biskupský sekretář

Má 1. reakce

Vazeny pane sekretari,

Byl jsem ted tyden nemocny, tak jsem nemel energii na nic, a pak jsem dohanel resty, takze se omlouvam za pozdni reakci. Vazim si Vasi odpovedi. Hned je totiz o neco jasneji. V tom emailu totiz doslova stoji:

"Nacez  dotycny se ujal slova a rekl, ze je podle soudu nevinny, proto se jeho suspendace rusi a on bude pusobit nekde na Olomoucku."

Vsimnete si, tam stoji doslova "nevinny". To by snad nadzvedlo kazdeho? Jsem proto rad, ze vyrok cirkevniho soudu se tykal pouze otazky trestu a ne vyroku o vine. Tak to mohl autor emailu spatne pochopit, nebo kdo vi, co tam ten knez doslova vyslovil. Proto je dobre znat Vase oficialni stanovisko. Mohu Vas ubezpecit a konec koncu je to zrejme i z me predchozi komunikace s otci biskupy, ze nijak nezpochybnuji legitimitu ani jich samotnych, ani jejich rozhodnuti. V tomto smyslu jsem asi necekane loajalni. Nevidim tedy problem ve zruseni cirkevniho trestu. Kazdy pozemsky trest musi nekdy koncit.

Ale opakovane narazim na malou empatii a citlivost otcu biskupu vuci lidem, kteri neovladaji sve sexualni chovani. Vyzadaji si od nich slovni ubezpeceni, a tak uslysi jen momentalni nerealne prani dotycnych, ale to bohuzel jak je zbozne, tak je nerealizovatelne. Postizeni pak ziji dvoji svet a nici je nezpracovatelne pocity viny, druhdy se utapi v alkoholu, jako treba prof. Pospisil. Staci se podivat na "hvezdnou" karieru dr. Kasneho. Do posledni sekundy hraje dvoji hru, protoze vi, ze mezi nami katoliky se proste neda rici: "Sorry, kluci, ja uz fakt nemuzu." Nebo jak se po anglicku vyparil mluvci Hermann. Jejich pripady jsem sice osobne neznal, ale osobne znam jine. Vsak i vy jich budete znat hodne. Ale vnimam to opravdu jako krutost vuci temto vlastne nemocnym lidem, kteri tak jako tak svou sexualni zavislost (ci jine problemy) neovladaji, ze se nechaji uvrtat do situace, kde nemohou nez selhat. To je, jako kdyz nekdo tone a druhy soucitny poloplavec ho jde zachranit. To mame hned tonouci dva. Proto plati zasada nenutte soucitne poloplavce, aby zachranovali jine tonouci, stejne jako slepi nemaji vodit chrome. Proto tak volam, aby otcove biskupove opravdu detailne rozumneli, proc tam doslo k tomu sexualni zneuzivani. Jestli to ma hlubsi koreny, coz je duvodne predpokladat, tak geograficka terapie to sexualni zneuzivani jen rozsemeni do Olomoucke dieceze. Ja vim, ze otcove biskupove jsou alergicky, kdyz jim laici kecaji do prace. Konec koncu je to zrejme i z Vaseho emailu. Ale jen jsem osobne zvedavy, zda se neco zmenilo, zda se dela nejaka presnejsi diagnostika a cilena terapie, nebo stale jako v pripade prof. Pospisila staci jen "cestne prohlaseni" ci deklarace "dobre vule"?

s uctou

jk

PS. Jen dalsi zvedava otazka na okraj: Richard Williamson - neda se to cele resit tak, ze se zrusi exkomunikace, ale uvali suspenze? Popirat utrpeni Zidu v Osvetimi je preci jako popirat utrpeni jineho Zida na krizi. To preci nemuze nas biskup jen tak beztrestne tvrdit. Ted jsem mel klienta, ktery koketuje s virou. Ted prisel s tim, ze se rozesel s myslenkou vstoupit do cirkve prave kvuli tomuto pripadu. No co mu na to mam rici? Bojim se, ze se na to neda rici nic jineho, nez co jsem napsal ve sve knize Kristu. Cirkev je proste banda blbcu, ktera se dost lopotne plahoci za svym Panem a dela mu vic ostudy nez uzitku... Myslim si, ze si opravdu nezaslouzil, aby mu jeho biskup-ucednik popiral utrpeni milionu jeho krajanu... :-(((

Doplnění od autora emailu

Vazeny pane sekretari, 
preposilam reakci na Vasi odpoved. V jejim svetle by me opravdu zajimalo, co se tam pri te msi skutecne rikalo. 
s uctou 
jk

PS. 
Vlastni reakce: 
Vazeny pane doktore, 
kdyby pri te msi byvala zaznela veta : "Nyni po uplynuti nekolika let bylo z pozice cirkevni autority rozhodnuto o sejmuti cirkevniho trestu suspenze" tak by me i ostatnim bylo vse jasne. Ale bezpecne vim, ze nic takoveho nezaznelo. Jen to, ze cirkevni soud rozhodl o tom, ze dotycny je nevinny. A protoze kolem cele afery bylo pred lety hodne nejasnosti (farnost byla rozdelena na ty, co byli presvedceni, ze knez je nevinny (t.j. ni spatneho neudelal a k doznani byl prinucen) a na ty, kteri si logicky mysleli, ze preci neni takovy blb, aby priznal neco, co neudelal - tak o to vetsi bylo prekvapeni, co na te msi zaznelo...

konec citatu

2. Reakce z biskupství

Vážený pane doktore, 
Váš e-mail si dovoluji ponechat bez komentáře, pouze podotknu, že kauza biskupa Williamse není Svatému otci ani otci biskupu Dukovi lhostejná a je jasné, že velmi nešťastně zastiňuje papežovu snahy obnovit jednotu se skupinou duchovních, z nichž byla sejmuta exkomunikace. 
S úctou 
Vojtěch Macek, biskupský sekretář

Má 2. reakce

Vazeny pane sekretari,

nezlobte se, ale mohu Vas ubezpecit, ze Vam rozhodne nepisi proto, aby moje otazky zustaly bez odpovedi. Samozrejme moje uvahy, jak prechazet celibatnim selhanim ala Dr. Kasny ci P. Hermann muzete ponechat bez komentare, ale opravdu bych rad slysel odpoved na svuj vcelku jednoduchy dotaz:

Co povazuji otcove biskupove za postup lege artis v dnesni dobe, kdyz narazi u svych podrizenych knezi na pedofilni orientaci, eventualne na jine sexualne zavadne chovani? Jak se dnes postupuje? Mate nejakou metodiku ci manual?

Zabyvam se celibatnimi selhanimi a odpady od viry jiz od sve diplomove prace z roku 1996, tedy nejedna se o zadny preletavy ci povrhni zajem. Vcelku duvodne by me zajimalo, jak se za ta leta zmenila praxe. Vite ja mam dost soukromych informaci, jak se postupovalo v tom ci onom pripade, ale nikde neni zadne oficialni slovo biskupa ci arcibiskupa. Proto Vam pisi na rovinu, abych znal Vase nazory, abych nemusel polemizovat s vyroky "jedna pani povidala".

Jinak zcela na okraj k nasi diskusi k biskupovi Williamsovi. Ja nemam nic proti zruseni exkomunikace za nedovolene vysveceni biskupa. Sam pisete, ze jak otcovi Dukovi, tak sv. Otci neni lhostejna tato sitauce, ale vsimnete si, ze navenek nereaguje nikdo - ani Vatikan, ani otec Duka, ani nikdo jiny z nasich biskupu. Driv vyhaneli  nase biskupy a apostoly z mest a statu za to, ze hlasali naseho Pana, dnes je vyhaneji z Argentiny proto, ze popiraji holokaust. Je opravdu otresne,  kam jsme dokazali tu cirkev dovest za dva tisice let. Divite se? Kdyz sul pozbyde chuti, k nicemu se nehodi, nez aby ji i z Argentiny vyhodili. Lidi po ni slapaji... Tak jsme a budeme vsem pro smich. Jak chcete za teto situace hlasat Jezise, kdyz Vam kazdy ukaze na biskupa Williamsona a zatuka si na celo? Pasivita Vas - vysokeho kleru - podrazi jakekoliv snahy nas laiku. Mame z ostudy kabat, abychom ted lezli kanalama... :-( Prosim tedy jeste jednou o zodpovezeni te jednoduche otazky. (Ostatni veci muzete ponechat bez komentare.)

s uctou 
jk

3. Reakce z biskupství bohužel nepřišla

Asi žádnou metodiku nemají... :-(

Zdroj: klimes.mysteria.cz/clanky/teologie/biskupove/duka.htm

Diskusní téma: Syndrom "pokličky a koberce" aneb kterak se oběť stane příčinou "problému"

How To Prevent Prostate Problems And Diseases?

Alberthok 05.06.2018
The prostate is an essential part of a male's reproductive :. It secretes fluids that aid in the transportation and activation of sperm. The prostate related is located just as you're watching rectum, below the bladder and around the urethra. When there is prostate problem, it is almost always really really irritating and inconvenient for your patient as his urinary method is directly affected.

The common prostate health problems are prostate infection, enlarged prostate and prostate type of cancer.



Prostate infection, also called prostatitis, is among the most common prostate-related problem in men younger than 55 years old. Infections from the prostate are classified into four types - acute bacterial prostatitis, chronic bacterial prostatitis, chronic abacterial prostatitis and prosttodynia.

Acute bacterial prostatitis is the least common of all forms of prostate infection. It is brought on by bacteria based in the large intestines or urinary tract. Patients can experience fever, chills, body aches, back pains and urination problems. This condition is treated by making use of antibiotics or non-steroid anti-inflammatory drugs (NSAIDs) to relieve the swelling.

Chronic bacterial prostatitis is really a condition of the particular defect in the gland and the persistence presence of bacteria inside the urinary tract. It can be due to trauma for the urinary tract or by infections via other regions from the body. A patient may feel testicular pain, small of the back pains and urination problems. Although it is uncommon, it could be treated by removal of the prostate defect as well as the use antibiotics and NSAIDs to help remedy the soreness.

Non-bacterial prostatitis accounts for approximately 90% of prostatitis cases; however, researchers have not even to create the sources of these conditions. Some researchers think that chronic non-bacterial prostatitis occur as a consequence of unknown infectious agents while other think that intensive exercise and lifting can cause these infections.

Maintaining a Healthy Prostate

To prevent prostate diseases, a proper diet is important. These are some with the things you can do to keep your prostate healthy.

1. Drink sufficient water. Proper hydration is essential for general health and will also also maintain your urinary track clean.

2. Some studies declare that a few ejaculations weekly will prevent cancer of prostate.

3. Eat beef without excess. It has been shown that consuming greater than four meals of beef every week will heighten the chance of prostate diseases and cancer.

4. Maintain an effective diet with cereals, vegetable and fruits to make certain sufficient intake of nutrients needed for prostate health.

The most important measure to consider to make certain a normal prostate is usually to select regular prostate health screening. If you are forty years of age and above, you ought to select prostate examination at least once per year.

Přidat nový příspěvek

Anketa

Jste spokojeni s těmito webovými stránkami?

Celkový počet hlasů: 129

Kontakt

www.nasilivcirkvi.cz trn7v8oku@volny.cz