Papež poslal e-mail s omluvou obětem sexuálního zneužívání kněžími

28.10.2015 18:21

Papež Jan Pavel II. poslal dne 22. listopadu 2001 svůj první e-mail. Poprvé také publikoval na internetu oficiální církevní dokument. Podle vatikánského mluvčího tak zdůraznil odhodlání Katolické církve využívat moderní komunikační prostředky. V e-mailu se omluvil za sexuální zneužívání kněžími a dalšími církevními osobami.

Omluva je součástí přílohy e-mailu, ve které je dokument, který shrnuje tématabiskupské synody, která se konala v roce 1998 v Oceánii.

Papež osobně poslal e-mail rozlehlým diecézím v Oceánii. Je to poprvé, co papež po 23 letech svého pontifikátu ve svých 81 letech použil e-mail. Normálně takovéto dokumenty papež doručuje osobně a spojuje je s osobní návštěvou, kde na místě dokument podepíše. Podle vatikánského mluvčího se nyní papež rozhodl přeskočit cestování a nechal samotný internet, aby zprávu doručil.

„Idea není v šetření peněz na poštovném nebo na papíru, protože papírová verze bude zaslána tak jako tak,“ řekl mluvčí. „Místo doručení ručně se papež rozhodl předat jej virtuálně přes internet. Oceánie je dosti daleko a tohle mu ušetří cestu,“ dodal mluvčí.

Vatikán používá internet již dlouhá léta, ale toto je poprvé, kdy se stal součástí formálního procesu. Přes internet se exhortace také konzultovala.

 

Dokument je o sexuálním zneužívání ze strany kněží

 

„Sexuální zneužívání některými kněžími způsobilo obětem velké utrpení a duchovní zranění,“ píše papež v apoštolské exhortaci, kterou odeslal e-mailem.

„(Sexuální zneužívání) mělo velmi zničující dopad na život církve a stalo se překážkou při hlásání evangelia,“ říká v dokumentu papež. „Sexuální zneužívání uvnitř církve je v hlubokém rozporu s učením a svědectvím Ježíše Krista... Synodní otcové si přáli se co nejvíce omluvit obětem za bolest a deziluzi, které se jim dostalo ,“ dodává.

Podle papeže Katolická církev v Oceánii se snažila o „otevřené a spravedlivé“ soudní procesy jako odpověď na oprávněné stížnosti. Jak podotýká, církev byla „jednoznačně zavázána poskytnout soucitnou a efektivní péči obětem, jejich rodinám, celému společenství a delikventům samotným.“

V březnu r. 2000 publikoval americký katolický týdeník National Catholic Reporter sérii reportáží o interních vyšetřováních, která probíhaly ve Vatikánu a týkaly se sexuálního zneužívání jeptišek a dalších žen ze strany kněží a biskupů. Sexuální zneužívání probíhalo po celém světe. Zpráva konkrétně hovoří o Spojených státech, Irsku, Filipínách a Papapui Nové Guineji a 18 dalších státech.

Vatikán nakonec uznal, že problém existuje. Vatikánské interní zprávy hovoří o tom, že někteří kněží a misionáři nutili ženy, aby s nimi souložili, ba občas je přímo znásilnili, a dokonce v některých případech, pokud došlo k otěhotnění, je přiměli k potratu.

Dokument ale nehovoří jenom o sexuálním zneužívání. Pojednává např. také o evangelizaci domorodých obyvatel. Ti byly, jak píše papež, v minulosti vystaveni „hanebné nespravedlivosti“ ze strany některých členů církve.

Zdroj:https://https://www.christnet.cz

Odkaz na plné znění papežské exhortace určené biskupům, kněžím, jáhnům a zasvěceným osobám v Oceánii: https://w2.vatican.va/content/john-paul-ii/en/apost_exhortations/documents/hf_jp-ii_exh_20011122_ecclesia-in-oceania.html

Anketa

Jste spokojeni s těmito webovými stránkami?

Celkový počet hlasů: 129

Kontakt

www.nasilivcirkvi.cz trn7v8oku@volny.cz